Outokumpu Chromella varasto syvällä maan alla

Kaivokseen Kemin Elijärvellä louhittiin varastotilat puolen kilometrin syvyyteen maan alle. Varasto kaivosluolassa voi tuntua ahtaalta ja pimeältä paikalta, mutta tila on todella valoisa. Valkoiset seinät lisäävät avaruuden tuntua. Louhinnan jäljiltä epätasaiset seinät ovat oikeastaan ainoa asia, joka paljastaa, että ollaan luolassa.

Kaivostunneliin oli louhittu kolme erillistä tilaa, joista ensimmäinen toimii pientarvikevarastona ja kaksi seuraavaa lavavarastoina, joiden vaakapalkin pituudeksi valittiin 3600 mm. Tämä mahdollistaa neljän EUR- ja kolmen
FIN-lavan sijoituksen tasolle, kunhan tason kantavuutta ei ylitetä. Yhdyskäytävät hyödynnetään pitkäntavaran varastotiloina.

Intolog Oulu Oy toimitti kaikki kalusteet kohteeseen asennettuna. Oulun omat asentajat kävivät ennen asennuksen aloitusta erillisen turvakoulutuksen maan alla työskentelyä varten. Koulutukseen kuului myös ajoharjoittelu maan alla. Vaatimus oli, että ajoneuvon, jolla kaivostunnelia lähdetään puolen kilometrin syvyyteen ajamaan, on neliveto. Nelivetoinen asennusauto mahdollisti sen, että asentajat pystyivät kulkemaan maan alle omalla ajoneuvollaan. Tämä helpotti sekä aikatauluja että säästi asiakkaan järjestelemästä heille kuljetuksia -500 m tasolle.

Elijärven kaivos

  • Outokumpu Oyj:n tytäryhtiön Outokumpu Chrome Oy:n omistama kromikaivos Keminmaassa
  • Suomen suurimpia kaivoksia
  • Euroopan ainut kromikaivos
  • todetut malmivarat noin 37 miljoonaa tonnia
  • näiden lisäksi mineraalivarantoja noin 87 miljoonaa tonnia arviolta kilometrin syvyyteen asti
  • tällä hetkellä louhitaan malmia 1,3 miljoonaa tonnia vuodessa

 

Kasten K90 kuormalavahyllyt mitoitettiin tilaan seisten ajettavan tukipyörätrukin vaatiman työkäytävän mukaan. Kohteeseen toimitetaan Roclan SST16 tukipyörätrukki, joka on varustettu perusnostolla. Tämä mahdollistaa liuskassa ajamisen.

Tiloja yhdistävään tunneliin oli louhittu syvennykset, joihin raskaat ulokehyllyt asennettiin kanki- ja levytavaran varastointia varten. Kalusteina käytettiin Kastenin RU-ulokehyllyjä.

Ensimmäisessä luolassa sijaitsee Kasten T50 kaksikerroshyllyksi rakennettu pientarvikevarasto, jossa on 1000 jm 500 mm syvää hyllytilaa. Kuvan keskellä näkyy ylätasolla oleva trukkiportti.

Katon ja seinien kaarevuus toi haastetta mitoitukseen ja asennukseen. Intolog Oulun asentajat lyhensivät paikan päällä laitimmaiset kerrroshyllyn pylväät katon ja seinien mukaan.

Lisää referenssejä