Merikeskus Vellamo säästää tilaa siirtohyllyillä

Merikeskus Vellamo on Kotkan kantasatamaan rakennettu moderni museorakennus, jossa toimii Suomen merimuseo, Kymenlaakson museo ja Tietokeskus Vellamo. Konservointi-, näyttely- ja varastotilat on sijoitettu kymmeniin eri huoneisiin, jotka vaativat myös niihin räätälöidyt kalusteet. Arvokkaat esineet on säilytettävä asianmukaisesti.


Projektipäällikkö Tiina Mertanen kertoo jokaisen museon vastuuhenkilön määritelleen, miten kukin tila tulee heidän mielestään varustella.
- Ehkä suurin ahaa-elämys koettiin toimistotarvikevaraston kaluste-suunnittelussa. Havaitsimme kuinka paljon tilaa säästämme siirtohyllyillä tavallisiin hyllyihin verrattuna. Siirtohyllyjä hankittiin myös kokoelmien säilytystiloihin ja kirjastoon, jossa niiden väritys räätälöitiin muihin kalusteisiin sopivaksi tumman harmaaksi. Lisäksi arkistoon pystytettiin siirtohylly-periaatteella toimivia karttalaatikostoja, Mertanen selvittää.

Merikeskus Vellamo

  • Kokonaisala 14 366 m2
  • 2090 m2 varasto- ja arkistotilaa
  • Museoiden kokoelmissa on yli 300 metriä asiakirja-aineistoa, kymmeniä tuhansia piirustuksia ja karttoja sekä yli puoli miljoonaa valokuvaa ja negatiivia.

 

     

- Haasteellisinta oli hyödyntää tilat mahdollisimman tehokkaasti. Säilytystilahan on aina loppumaisillaan oleva luonnonvara, mutta nyt onnistuimme mielestämme hyvin. Kokoelmien kasvuun on varauduttu kymmeneksi vuodeksi normaalilla kartuntavauhdilla, Mertanen laskee.

Lisää referenssejä